Według zaleceń Światowej organizacji zdrowia powinniśmy jeść codziennie ok. 30-40 g błonnika.
Oczywiście nie można z nim przesadzać bo za dużo to nie zdrowo.
Na śniadanie lub kolacje polecam 4 lekkie dania. Oczywiście z błonnikiem.
1.
3 łyżki musli, kilka rodzynek, pół szklanki gorącego mleka, pół grahamki z odrobiną masła, plasterek szynki, kilka listków sałaty i szklanka herbaty.
2.
2 kromki pełnoziarnistego chleba z pasta twarogową ( 2 łyżki półtłustego sera białego 2-3 namoczonych śliwek, pół łyżeczki pestek ze słonecznika i sok z cytryny) szklanka zielonej herbaty
3.
Omlet z dwóch jajek, 2 łyżki mleka, 2 łyżki otrab, pomidor i szczypta soli usmażony na łyżeczkę oliwy + gruszka + sok marchewkowo jabłkowy.
4.
Miseczka sałaty z 3 łyżek gotowanego groszku lub fasoli, plastra wędzonego kurczaka, pokrojonej w paski połówki papryki, średnio ugotowanego ziemniaka, posiekana cebula, łyżka oliwy, bazylia i sok z cytryny. Szklanka herbat
Przekąski
I.
Koktajl z maślanki z dodatkiem 2 garści malin i łyżeczki otrab
II.
Kromka pełnoziarnistego chleba z humusem doprawiona pieprzem, papryka koperkiem i kilkoma rzodkiewkami
III.
3 ciasteczka owsiane + 4-5 migdałów + miseczka truskawek
Co nie co na ciepło
1.
Zupa jerzynowa z natka+ risotto z brązowego cukru, chudego indyka, warzyw i łyżki oleju rzepakowego z lubczykiem, papryka i koperkiem + kompot bez cukru
2.
Tortilla pełnoziarnista z miksem sałat, kurczakiem grilowanym, pomidorem i pestkami dyni + sos czosnkowy + sos wielowarzywny
3.
Ok. 200 g duszonych warzyw, pomidory, cukinia, seler z dodatkiem ziół i pomidorowej pasty, kilka moreli
Lubicie owsiankę?
Jest to posiłek bliski ideału.
Dostarcza wszystkie potrzebne aminokwasy a cenne składniki płatków w obecności wapnia z mleka lepiej przyswajają.
Owsianka na wodzie z musem owocowym.
1 szkl. Płatków owsianych
1.5 szkl. Wody
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
Po 1/2 szkl malin i jagód
Banan
2 łyżki nasion słonecznika
1 laska cynamonu
Listki mięty i melisy
Płatki gotuj w wodzie z dodatkiem cynamonu przez ok. 3-5 min. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę masła. Maliny i jagody oddzielnie zmiksuj na gładką pulpę, dopraw siekaną mięta i melisa. Słonecznik podpraż na suchej patelni a banana pokrój w plasterki. Ciepłe płatki podaj pośrodku głębokiego talerza. Wokół rozlej zimne musy owocowe. Ulóż plasterki banana. Owsianke posyp sprażonymi nasionami słonecznika.
Smacznego.