niedziela, 24 stycznia 2016

#7 Na śniadanie lub kolacje

Według zaleceń Światowej organizacji zdrowia powinniśmy jeść codziennie ok. 30-40 g błonnika. 
Oczywiście nie można z nim przesadzać bo za dużo to nie zdrowo. 

Na śniadanie lub kolacje polecam 4 lekkie dania.  Oczywiście z błonnikiem.

1.
3 łyżki musli, kilka rodzynek, pół szklanki gorącego mleka, pół grahamki z odrobiną masła,  plasterek szynki, kilka listków sałaty i szklanka herbaty.

2.
2 kromki pełnoziarnistego chleba z pasta twarogową ( 2 łyżki półtłustego sera białego 2-3 namoczonych śliwek, pół łyżeczki pestek ze słonecznika i sok z cytryny) szklanka zielonej herbaty

3.
Omlet z dwóch jajek, 2 łyżki mleka, 2 łyżki otrab, pomidor i szczypta soli usmażony na łyżeczkę oliwy + gruszka + sok marchewkowo jabłkowy.

4.
Miseczka sałaty z 3 łyżek gotowanego groszku lub fasoli, plastra wędzonego kurczaka, pokrojonej w paski połówki papryki, średnio ugotowanego ziemniaka, posiekana cebula, łyżka oliwy, bazylia i sok z cytryny.  Szklanka herbat

Przekąski

I.
Koktajl z maślanki z dodatkiem 2 garści malin i łyżeczki otrab

II.
Kromka pełnoziarnistego chleba z humusem doprawiona pieprzem, papryka koperkiem i kilkoma rzodkiewkami

III.
3 ciasteczka owsiane + 4-5 migdałów + miseczka truskawek

Co nie co na ciepło

1.
Zupa jerzynowa z natka+ risotto z brązowego cukru, chudego indyka,  warzyw i łyżki oleju rzepakowego z lubczykiem, papryka i koperkiem + kompot bez cukru

2.
Tortilla pełnoziarnista z miksem sałat, kurczakiem grilowanym, pomidorem i pestkami dyni + sos czosnkowy + sos wielowarzywny

3.
Ok. 200 g duszonych warzyw,  pomidory,  cukinia, seler z dodatkiem ziół i pomidorowej pasty, kilka moreli

Lubicie owsiankę?
Jest to posiłek bliski ideału.
Dostarcza wszystkie potrzebne aminokwasy a cenne składniki płatków w obecności wapnia z mleka lepiej przyswajają.

Owsianka na wodzie z musem owocowym.
1 szkl. Płatków owsianych
1.5 szkl. Wody
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
Po 1/2 szkl malin i jagód
Banan
2 łyżki nasion słonecznika
1 laska cynamonu
Listki mięty i melisy

Płatki gotuj w wodzie z dodatkiem cynamonu przez ok. 3-5 min. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę masła.  Maliny i jagody oddzielnie zmiksuj na gładką pulpę, dopraw  siekaną mięta i melisa. Słonecznik podpraż na suchej patelni a banana pokrój w plasterki.  Ciepłe płatki podaj pośrodku głębokiego talerza. Wokół rozlej zimne musy owocowe. Ulóż plasterki banana. Owsianke posyp sprażonymi nasionami słonecznika.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz